... benne de lekkerste.
Klaar, geen gezeik, het is wat het is. Punt. Waarheid als een koe tot een bal gedraaid.
Een ouwerwetse bal.
Jarenlang aan het etteren geweest met alle ballen op het internet die beweren 'Oma's bal' te zijn....ook die van de Ballentent, Dries Roelvink, Librije of een al dan niet TV sterrenchef is mijn ding niet... ketjap erdoor of niet, kerrie wel/niet, ui raspen, uitje snijden, uitje braden en dan erin, wel niet peterselie... Ik ken ze allemaal.
Kant en klare zakkies/pakkies met gedroogde groenten, ladingen suiker, E-nummertjes en dat soort ongein komt bij mij niet de drempel over...wél de kant-en -klare specerijenmixen Gehakt Traditioneel van Stegeman. Das goed, die mag.
Enige is... ik heb wat moeite met een bal braden... t wordt nooit zo als ik t wil. Gaat um niet worden, ik probeer t niet meer.
Geeft ook niet, zo'n bal ken moeiteloos in de airfryert.
Ja maar dan hebbie geen jus...néé maar ook dat geeft niet want dat los ik op met mijn geheime juspoedertje door mn prakkies. Wel smaak en geen vet, hé helemaal goed!
En wat ik nou zo lekker vind van een bal uit de airfryer.... hijs zo lekker knapperig aan de buitenkant en sappig van binnen.
En weet je wat zo fijn is.... ik haal op gehaktdag, 2 of 3 kilo rundergehakt bij de keurslagert daar draai ik dan een bal of 20/30 van, leg ze los van mekaar in de vriezert en als ze helemaal bevroren zijn mogen ze gezellig bij mekaar in een zakkie,knokken om een plekkie bij t raam.
Nou dan kom ik de maand wel door hoor. Als ik trek heb in een balletje, hóp bevroren en al airfryer een minuut of 18/20 op 200° op t broodje, los, of bij je prak. Geen gesodemieter met pan, boter, afblussen etc.
Én geloof me...die paar extra centen die je uitgeeft voor het gehakt bij de keurslager is het zó waard. Dat supermarkt gehakt...ik ril ervan. Sowieso is de structuur al anders, er zitten af en toe harde stukjes in (en ik als zeikerd ben dan al klaar ermee), het is smaakvoller én....er zit zó bagger veel vet in. Je mot voor de gein eens het verschil in vet zien in de opvangbak van de airfryer tussen gehakt van de slager en supermarkt.
Ik zal ooit wel eens gaan leren om de grammen te wegen óf niet, tot die tijd mot je t ff doen met hoe ik t heb opgeschreven:
Mijn Ultieme Bal
1 kilo rundergehakt van de keurslager
40 gram kruidenpaneer van AH
2 tl Gehaktkruiden van Verstegen
4 tl Calnort rund (bouillonpoeder verkrijgbaar bij de Turk)
2 ijslepels Dijon Mosterd
2 ei
2 witte boterhammen, zonder korst, geweekt in melk, ff melk laten opzuigen alst uit mekaar flikkert ist goed
Ik sta na het mengen altijd ff rauw te proeven, dat kán het is rund.
Rund is wat droger dan halfom maar ík vind rund lekkerder....als ik niet uitkijk prop ik een rauwe bal zo snoepsgewijs naar binnen. Met halfom ben ik altijd ietwat benauwd met rauw proeven, dat doe ik liever niet.
(jaja...rauw ei..hé LB! Ik ben oud en wijs genoeg...jij ook, jij hoeft het niet te doen)
Ik maak ballen van 70, 100, 125 gram.
Die van 70 benne voor mezelf, de andere voor de visite, van 100 voor op een broodje en die van 125 voor bij een prakkie... Airfryer op 200° ergens tussen de 18-20 minuten.
Ballen draaien... já dat is een kunst!
Als je alles gemengd hebt, heb je 1 grote bal die smijt je even een paar keer terug in de schaal.... zo sla je de lucht eruit. Doet t nou gewoon, het scheelt.
De ballen draaien met natte handen, tot een gladde bal, zonder breukjes. Door het draaien en de warme handen wordt de bal mooi glad. Zitten er breuken in dan loopt het sap er uit en wordt de bal te droog.
Heb je slagers gehakt dan zul je zien dat er een mooi wit laagje vet op je handen vormt.
Leg de ballen los van mekaar op een dienblad, afgedekt met plasticfolie in de vriezer. De volgende dag kun je ze overgooien in een zak.
Lieve Anita, blij met jou en je heerlijke recept.Daar zullen ze thuis vast ook heerlijk van gaan genieten! (Zou ik ze ook plat kunnen maken, zodat je hamburgers krijgt?) Voor nu ; de ballen 🥰 liefs Juultje
BeantwoordenVerwijderenIk heb een airfryer waar de ballen van 125gr net naast mekaar passen...wat ik zo fijn vind is wanneer ze 'bal' zijn dat ze wat sappiger van binnen zijn. Wil je ze platter dan zou ik de baktijd wat inkorten.
BeantwoordenVerwijderenIk heb tegenwoordig de Zeedijkse Mayo van Oliehoorn ontdekt....érg lekker bij een bal 😉